Kungsör

Upprört möte om skolbesparingar

Hagaskolan i Kungsör måste spara pengar, och det innebär bland annat större klasser och att tjänster försvinner. Igår hölls ett, emellanåt, livligt föräldramöte där föräldrar träffade kommunens politiker.

Det var många, ibland upprörda, röster som höjdes om hur kommunens politiker hanterar skolorna i Kungsör. På mötet i Kung Karls skolas matsal samlades nästan hundra föräldrar som tog del av skolförvaltningens och politikernas redogörelse för hur sparandet skulle gå till.

Anledningen till besparingarna är dålig kommunal ekonomi, lågkonjunktur och sviktande elevunderlag. I ett förslag försvinner sex stycken tjänster och det innebär alltså även större klasser.

Caterine Fredriksson, som har en son i Hagaskolan i Kungsör, var inte imponerad av sparförslaget:

– Kommunen biter sig själv i svansen.

Hon menade vidare att det blir bara större kostnader i slutänden när mer resurser måste sättas in för att rädda elever som har drabbats av sparförslagen i ett första skede

Ingrid Andersson, centerpartistisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker att det är viktigt och bra att träffa föräldrar på ett sådant här möte, och hon menar också att föräldrarengagemang är en viktig sak för en bra skola.

Hon säger dock samtidigt att det finns en ekonomisk verklighet som kommunen har att leva efter, där det är viktigt att ha en budget i balans.

– Det är som att jag skulle gå till Konsum och handla, men jag måste gå till banken först och låna pengar och ha lite att handla för.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".