Västerås

Sköterskor återvänder till Västmanland

Operationskliniken på Centrallasarettet i Västerås har haft det tufft under det senaste året. Flera anställda sa upp sig efter vårdstrejken förra våren och många operationer fick ställas in när personal fattades, men nu har det vänt, menar klinikchefen.

– Från och med vecka 35 har vi åter kunnat öppna de operationssalar som vi tvingades stänga förra hösten. Det beror på att ungefär hälften av dem som valde att sluta hos oss i höstas har valt att komma tillbaka till Västmanland, berättar Christina Svedberg som är chef för Operationskliniken vid Centrallasarettet i Västerås.

Efter vårdstrejken förra året valde landstingsledningen att göra en satsning på vissa  specialistutbildade sjuksköterskor i landstinget. I den ingick samtliga operationssjuksköterskor från Operationskliniken. Christina Svedberg berättar att satsningen också innebar att de här personerna fick en löneförhöjning med cirka 10 procent. Hon säger också att personalbristen har lösts genom att landstinget anlitat ett bemanningsföretag.

Hur känns det för dig som chef när de som sa upp sig kom tillbaka?

– Det känns väldigt bra och det har varit väldigt viktigt för vår klinik. Det här är personer som har lång erfarenhet och väldigt hög kompetens som är svåra att ersätta, så det har enbart varit positivt från vår sida, säger klinikchefen Christina Svedberg.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".