SALA 22 oktober

Borgerligt block anklagas för sturskhet

Uppdelningen i politiska block har blivit mer märkbar i Sala den senaste mandatperioden, tycker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Den borgerliga majoriteten struntar helt i oppositionens förslag vilket innebär en risk för demokratin, hävdar Socialdemokraternas Tommy Johansson.

– Det har blivit en, om man får kalla det för sturskhet. Vi kan, vi vet och vi behöver inte ens lyssna med oppositionen. Demokratin är ju sådan att den som har flest mandat vinner, och det har vi att finna oss i. Men förhållningssättet har blivit helt annorlunda den senaste mandatperioden, säger Tommy Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Sala.

– Går vi tillbaka den period som jag kan se, har det alltid på kommunal nivå varit mycket mer samförståndslösningar, långsiktiga lösningar, framförallt när det varit dåliga tider, säger Tommy Johansson.

Även Vänsterpartiet i Sala tycker sig ha märkt en djupare ideologisk klyfta i den lokala politiken.

– De har inte tidigare drivit frågan om privatiseringar så hårt. Det är en tydlig skillnad, säger Joachim Nordlund, Vänsterpartiet:

Trots att det är den demokratiska processen som lett fram till nuvarande politiska situation i Sala, ser Socialdemokraternas Tommy Johansson en risk för just demokratin.

– Det som är litet farligt för demokratin är faktiskt att blockpolitiken kan leda till att det bara finns två partier, ett borgerligt och ett socialistiskt, och det tror jag inte är bra. Mångfalden är bra, att det finns olika infallsvinklar, att man tänker och tycker på olika vis, säger Tommy Johansson, Socialdemokraterna.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".