Facket avvisar Röda korset

Röda korset kommer att hjälpa till under vaccinationen mot svininfluensan i större delen av landet. Men inte i Västmanland eftersom fackförbundet Kommunal har sagt nej.

I alla landsting utom Västmanland och Östergötland kommer frivilliga från Röda korset att hjälpa till under massvaccineringen. De ska exempelvis vara värdar vid vaccinationsplatserna och hjälpa till med registrering.

Enligt ombudsmannen Britt-Marie Höglund är det arbetsuppgifter som Kommunals medlemmar ska utföra och för att värna medlemmarnas arbetstillfällen avvisar de Röda korset.

– Vi ser att landstinget och våra medlemmar kommer att klara uppgiften utan hjälp från Röda korset, säger Britt-Marie Höglund.

Landstingsöverläkaren Kjell Enderborn har en viss förståelse för argumenationen men tycker ändå att det är olyckligt.

– Det är lite synd att vi inte kan passa på nu när vi får ett erbjudande från en stor hjälporganisation, säger han.

Men är det inte landstingets ansvar att sätta in den personal som krävs?

– Jo, men samtidigt kommer det här att påverka personalen väldigt mycket om det blir övertid. Så vi hade gärna sett att Röda korset hade varit med, säger Kjell Enderborn.    

Landstinget har valt att inte ta strid med facket i den här frågan och har därför tackat nej till Röda korset.

Johan Prawitz, nationell beredskapssamordnare på Röda korset, vill inte diskutera orsaken till varför de inte är välkomna i Västmanland.

– Vi värderar inte skälen. Vi konstaterar att Landstinget Västmanland har tackat nej och då använder vi de frivilliga som vi har uppbådat i något angränsande landsting, säger han.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".