kungsör

Tinnitusdrabbad sadlade om

Åsa Andersson fick vid 23 års ålder tinnitus och har nu tretton år senare tvingats byta jobb för att kunna klara av sin vardag. Hon driver i dag ett café i Kungsör. Hon tycker att det är viktigt att problematiken kring hörselskador uppmärksammas.

För tretton år sedan var Åsa på en dragracingtävling och hade inga hörselskydd. Det var då hon fick tinnitus och grav hörselnedsättning på höger öra. Även på vänster öra har hon en hörselnedsättning som hon kan väga upp med hjälp av hörapparat.

Eftersom hon inte fick något stöd från sin före detta arbetsgivare såg hon ingen annan utväg än att säga upp sig och starta eget. Hon har nyligen öppnat ett café och kan nu styra sin arbetssituation bättre.

I dag törs Åsa vara mer öppen med sitt handikapp, men hon tycker att det är viktigt att problematiken kring hörselskador uppmärksammas.

– Jag tror att det här med hörselskador är något folk inte tror är något konstigt och att det bara är att använda hörapparat. Det finns en sådan okunskap kring detta. Som hörselskadad måste man prestera 150 procent hela tiden för att höra och hänga med, säger Åsa Andersson till P4 Västmanland.

Hörselskador blir allt vanligare i Sverige, framför allt hos personer yngre än 65 år. Det uppmärksammar Hörselskadades Riksförbund i en temadag som hålls runtom i Sverige i morgon lördag.

P4 Västmanland kommer under fredag eftermiddag att höra vad Hörselskadades Riksförbund säger.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".