Agneta Berliner (FP)

Riksdagsledamöter har hög frånvaro

Agneta Berliner (FP) är en av de västmanländska riksdagsledamöter som har högst frånvaro vid riksdagens voteringstillfällen. Under våren missade hon en tredjedel av alla omröstningar. Även Socialdemokraterna Sven Erik Österberg och Olle Thorell har missat en tredjedel av alla omröstningar.

– Riksdagsuppdraget innefattar så oändligt mycket mer än själva voteringarna. Jag är, till exempel, ofta ute i länet och träffar olika organisationer, säger Agneta Berliner (FP).

Utlandsresor för riksdagens räkning är också en anledning till att Agneta Berliner har missat många omröstningar. Hon betonar att hon inte har haft uppdrag vid sidan av riksdagsarbetet under voteringstillfällena.

Två andra västmanländska riksdagsledamöter har också missat en tredjedel av alla omröstningar under våren. Det är socialdemokraterna Sven Erik Österberg och Olle Thorell. 

Varje gång en riksdagsledamot vill vara borta från en omröstning måste de ansöka hos partiets kvittningsmän som gör en bedömning om skälet är giltigt.

Agneta Berliner får frågan hur hon tror att hennes väljare ser på att hon har prioriterat bort så många omröstningar.

– Det beror på vad man värderar. Vissa tycker att det är viktigt att jag skriver många motioner och driver den politiska verksamheten framåt.

Hur viktigt tycker du det är att riksdagsledamöter är närvarande vid voteringar?

– För mig personligen finns det ofantligt mycket viktigare saker att göra inom politiken än att trycka på en knapp, säger Agneta Berliner.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".