Västerås

Skolor samarbetar med andra länder

Förskolor och skolor i Västerås i år får rekordmycket pengar till olika internationella projekt.

Varje år kan skolor i Västerås genomföra olika projekt med hjälp av pengar från bland annat EU, och i år har de kommunala skolorna beviljats extra mycket pengar - sammanlagt 4,1 miljoner kronor. Det här är mycket glädjande och innebär att fler projekt kan genomföras, säger Martina Pilling som är internationell koordinator inom Västerås stad.

Den rekordstora summan kommer väl till pass eftersom antalet ansökningar om medel till olika skolprojekt har varit fler i år än tidigare. Sammanlagt är det arton förskolor och skolor i Västerås som får pengar, enligt Västerås stad.

Bland annat får Brandthovdaskolan pengar för att tillsammans med skolor i England, Frankrike, Italien och Rumänien skapa en gemensam europeisk tidning som ges ut en gång per termin. Den ska till exempel ta upp frågor om miljön och om hur man firar högtider i olika länder.

Andra exempel på projekt som nu kan bli verklighet är att Hässlögymnasiets flygteknikerelever ska få göra praktik i Tyskland.

Rudbeckianska gymnasiet och Carlforsska gymnasiet ska använda sina pengar för att fördjupa sitt samarbete med Kina.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".