Angel Baranyizigiye
Västerås

Svårt för papperslösa studenter

Personer som har studerat i sina hemländer får svårt att fortsätta sina studier på svensk högskola eller universitet om de saknar intyg. De svenska lärosätena hoppas nu på tydligare nationella riktlinjer.

Angel Baranyizigiye kom till Västerås för tre år sedan. Med sig i bagaget hade han två års studier vid Kommunikationsvetenskapsprogrammet och universitetet i hemlandet Burundi. Men att fortsätta studierna i Sverige blev svårt. Han har inga dokument med sig som beskriver och styrker vad han läst tidigare:

– Jag kan inte be om mina papper nu. Så det är svårt, säger han.

Personer från andra länder som har studerat på högskola eller universitet i ett annat land har rätt att få sina betyg bedömda för att kunna fortsätta studera i Sverige. Men, finns inga papper blir det genast mer komplicerat.

Enligt Karin Sikström, antagningshandläggare på Mälardalens högskola, är det här ett problem som dyker upp då och då. Hon berättar att om det inte finns några studieintyg, får högskolan och de ämneskunniga lärarna istället försöka bedöma studentens kunskaper med hjälp av intervjuer och frågeformulär, ett svårt och omfattande arbete:

- I de ärenden vi får in så gör vi ju så mycket vi kan för individen. Men det är klart att de papperslösa får det ju tuffare än de med papper.

Problemet med papperslösa studenter har nyligen konstaterats och utretts i en rapport från Högskoleverket, och Karin Sikström hoppas att den kan leda till tydligare nationella riktlinjer för hur man ska hantera sådana ärenden:

– Det finns egentligen inga nationella riktlinjer för hur man ska hantera ärenden med papperslösa studenter och det är något vi högskolor och universitet har efterfrågat, säger hon

Men Angel Baranyizigiye i Västerås har hunnit lägga planerna på att återuppta studierna åt sidan:

– Utbildningen på högskolan får komma i andra, tredje eller fjärde hand. Huvudsaken att göra nu det är att ta hand om min familj, säger han.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".