Luftbevakningstornet i Fagersta. Foto: SR
Fagersta

Renovering av luftbevakningstorn

Snart kommer det att snickras, målas och fejas i det gamla luftbevakningstornet i Fagersta. I vår startar nämligen restaureringen av det omstridda tornet.

För bara ett år sedan hotade kommunen att riva tornet och först efter att länsstyrelsen lovat bidrag till renovering ändrade man sig.  Det är ett stort jobb som väntar, menar Lennart Norén, avdelningschef på Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK:

– Det har ju varit lite föremål för skadegörelse och klotter och man har slagit sönder glasrutor i det här så att det blir en omfattande renovering, säger han.

Det 30 meter höga luftbevakningstornet som är ritat av arkitekt Cyrillus Johansson är byggt i gulaktigt tegel och har en balkong som går runt hela tornet högst upp. Tornet stod klart 1944 och hann egentligen inte användas innan andra världskriget tog slut. Efter det har tornet stått oanvänt och det märks, menar Lennart Norén:

– Ja, man måste ju till och börja med sanera hela tornet från framför allt duvspillning och sedan får man helt enkelt försöka åtgärda alla trädetaljer och smidesräcken och försöka att återskapa de här glasgluggarna.

Vad tornet ska användas till eller om det kommer att få stå som det är har man inte beslutat. Det som är klart är att det ska renoveras för omkring 580 000 kronor.

Fagersta kommun står för 60 000, länsstyrelsen för resten.

Anbudsförfarandet av restaureringen ska vara klart under november-december och bygget ska vara helt färdigt t till semestern nästa sommar. Vem som helst är välkommen att lämna in anbud men det är inte alla som kommer att klara av jobbet, menar Lennart Norén:

– Det kommer ju att ställas krav på färgval och hur man ska putsa och laga de olika delarna.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".