kolsva

Ökat tryck på barnomsorgen

Trycket ökar på barnomsorgen i Kolsva. Nu utökas och omstruktureras förskolans verksamheter för att ge plats åt alla barn.

Att fler barn vill in i förskoleverksamheterna i Kolsva är någonting som förskolechef Ann-Charlotte Björnsson ser positivt på och det är en utveckling hon hoppas ska fortsätta.

– Ja, det hoppas jag verkligen. Jag ser verkligen positivt på det här, säger hon till P4 Västmanland.

Redan nu har förskoleverksamheterna i Kolsva ett tiotal fler barn än de brukar ha. Totalt är 181 barn inskrivna, och fler ska de bli. Under slutet av 2009 och i början av 2010 måste man göra plats för de 13 som står i kö.

– De kan få vänta fyra månader, men vi ger plats så snart vi har möjlighet, säger förskolechef Ann-Charlotte Björnsson.

Varför trycket på förskoleverksamheterna ökar är svårare att utläsa. Enligt den senaste statistiken har vare sig inflyttningen eller barnafödandet i kommundelen direkt ökat. Enligt Ann-Charlotte Björnsson upplever man däremot att inflyttningen i området kring Odensvi ökar samtidigt som man nu tar emot barn ifrån andra kommuner.

– Vi har några barn ifrån Skinnskattebergs kommun som gör att det ökar lite grand.

Fler barn är det i alla fall som behöver plats i någon av förskoleverksamheterna och för att kunna ta emot dem måste man nu både strukturera om och utöka.

– Ja, i vår nya uteförskola har vi gjort plats för ytterligare fem barn. Sen omstrukturerar vi i våra grupper och vi hoppas och tror att vi ska kunna utöka med en avdelning till så småningom.

Så alla barn kommer att få plats?

– Ja, absolut, säger Ann-Charlotte Björnsson, förskolechef i Kolsva.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".