Massvaccineringen har börjat

Idag började massvaccineringen mot svininfluensan i Västmanland. Allra först vaccineras de som tillhör olika riskgrupper, till exempel personer med diabetes, hjärtsjukdomar eller immunbristsjukdomar.

En av de första att vaccinera sig på Oxbackens familjeläkarmottagning i Västerås var Olle Järnmark. Han berättar varför:

– Jag är gammal smittskyddsläkare och ska väl kanske fungera som vaccinatör, så har jag flimmer och så vill jag inte smitta ner andra, säger han.

Han berättar att han aldrig har varit tveksam till att vaccinera sig och han är inte rädd för att bli dålig av vaccinet.

Petra Nordvall Jansson är en av tre sjuksköterskor som håller i vaccineringen på Oxbackens vårdcentral. Hon berättar att man under den här första dagen kan vaccinera 80 personer, och det är riskgrupperna man tar emot. De kommande dagarna finns det 100 doser vaccin per dag att ge.

Kommer vaccinet att räcka?

– Det är svårt att säga. Det beror på hur många som kommer, men vi försöker portionera ut varje dag så att det inte kommer hit någon och det är helt slut, säger Petra Nordvall Jansson.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".