köping

Socialtjänsten tillbakavisar kritik

Socialtjänsten i Köping tillbakavisar kritiken om att chefer avbryter familjehemsplaceringar av barn och ungdomar för att spara pengar. Kritiken kommer från socialtjänsten egna anställda, och från familjehem och barn som placerats i hemmen. Men enligt förvaltningschef David Schanzer-Larsen har de fel.

– Det stämmer inte, men det jag tar till mig av i kritiken är att vi har haft en dålig intern kommunikation. Den har vi åtgärdat, säger han till P4 Västmanland.

– Jag känner inte till något ärende där vi har avslutat familjehemsärenden in förtid. Tendensen är istället tvärtom, placeringstiderna har blivit längre, säger David Schanzer-Larsen.

Enligt honom stämmer inte kritiken, istället har tiden som barn och ungdomar tillbringat på familjehem ökat den senaste tiden och måste därför ses över. Samtidigt har han och de andra ansvariga cheferna på socialförvaltningen fått i uppdrag av politikerna att vårda så många som möjligt på hemmaplan, allt för att hålla budgeten.

Det var den 17 september som länsstyrelsen skrev ett brev till socialtjänsten i Köping.

Inom loppet av några veckor hade då både familjehem, placerade barn och socialtjänstens egen personal ringt till länsstyrelsen.

De var oroliga över att familjehemsplaceringar avbröts och att man inte pratade med de berörda barnen om att de måste flytta hem och varför.

Men enligt David Schanzer-Larsen har man visst pratat med barnen, och inga placeringar har avbrutits.

I kommunens svar till länsstyrelsen skriver Schanzer-Larsen också att man inte kan bemöta kritiken om man inte vet vilka anställda det är som slagit larm.

Men är det rätt att efterforska vilken personal det är som ringt till länsstyrelsen?

– Nej, det handlar inte om det. Vi vill ju ha en bra kommunikation internt i vår organisation. Så det handlar mer om att veta om vi ska utveckla några särskilda informationskanaler, säger David Schanzer-Larsen.

Med anledning av socialförvaltningens svar kommer länsstyrelsen nu att besöka myndigheten i slutet av oktober.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".