Information till hushållen om vaccinering

I går vaccinerades de första i Västmanland mot svininfluensan, det handlar just nu om riskgrupperna. Information kommer att skickas ut till samtliga länets hushåll hur resten av befolkningen ska göra. 

– Fredagen i slutet av vecka 47 kommer en broschyr att skickas ut till länets alla hushåll med fullständig information om hur man ska gå tillväga. Vi gör då en åldersindelning veckovis för att det inte ska bli för många som kommer till familjeläkarmottagningen för den här vaccinationen, säger Eva Göransson som är biträdande chef för landstingets familjeläkarverksamhet, och en av de som planerar vaccinationsprogrammet.

– Vi kommer att börja med 75-åringar och äldre den första veckan för att sedan följa upp med 65 till 74-åringarna för att sedan gå ner till de yngre.

– Anledningen till det är att vi kanske hoppas på att det här med säsongsinfluensan och testerna man håller på med ska bli klara, då skulle man också kunna erbjuda den till personer över 65, säger Eva Göransson till P4 Västmanland.

Broschyren som skickas ut till samtliga hushåll kommer att innehålla information om när man är välkommen till vaccination och var.

Vad kommer inte att hinnas med under den här perioden?

– Vissa planerade besök kanske måste kanske skjutas upp då sjuksköterskor och läkare är upptagna med vaccineringarna. Men det är väldigt svårt att sia om det här när vi inte riktigt vet hur många som vill vaccinera sig, säger Eva Göransson.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".