Västerås

Högre ersättning till hemtjänsten

De som utför hemtjänst åt Västerås stad, såväl proAros som de privata utförarna, kommer att få en högre ersättning från och med årsskiftet. Efter kritik från utförarna, som har haft svårt att få ekonomin att gå ihop, ändrar Västerås Stad ersättningsmodellen.

Utförarna fått för lite betalt

- Sedan drygt 1,5 år tillbaka så är det ju så att de som utför hemtjänst får ersättning för exakt den tid de är hos hemtjänstmottagaren och ersättningsnivån har helt enkelt varit för låg. Och eftersom vi tycker att det här med valfrihet fungerar väldigt bra så har vi förståelse för och tillmötesgår nu utförarnas önskemål att få en höjd ersättning, säger Bengt-Åke Nilsson, (FP), ordförande i äldrenämnden i Västerås till P4 Västmanland.

Betalt bara för tiden hos den äldre

Det var i samband hemtjänstvalet som infördes i början på förra året som Västerås stad införde också ett nytt sätt att betala för hemtjänsten. Det innebär att kommunala proAros och flera privata bolag som konkurrerar om att utföra hemtjänst åt Västerås stad får betalt bara för just den tid som personalen är hemma hos de äldre. Men det nya systemet innebar att utförarna fick svårt att få ekonomi att gå ihop och som en tillfällig lösning höjde äldrenämnden ersättningen på dagtid med knappt 6 procent från första juni, det i väntan på att ersättningssystemet skulle ses över.

Nu har man gjort det och från och med årsskiftet kommer utförarna så väl den kommunala utföraren proAros som de alternativa utförarna alltså att få bättre betalt.

Utförarna ska få ekonomi på verksamheten

Man behåller sättet att räkna ut ersättning och fortsätter att betala för den tid utförarna är hos den äldre. Det som blir förändringen är att man helt enkelt höjer ersättningsnivåerna.

-Just det. För att de ska få ekonomi på verksamheten för vi har också kommit fram till i våra kalkyler att det har varit svårt att få lönsamhet med de ersättningar som gällt tidigare. Så det här är en lösning, som jag kan nog säga, vi är överens om och som vi tror är nödvändig för att det samarbetet ska fungera bra framöver, säger Bengt Åke Nilsson.

Kostnad för nämnden 28 miljoner

Höjningen av ersättningsnivåerna kommer att innebär en kostnadsökning på 28 miljoner kronor för äldrenämnden. Men det tycker Bengt Åke Nilsson är rimligt:

- Från årsskiftet ökar kostnaderna från den nivåhöjning vi gjorde vid halvårskiftet med ungefär knappt 30 miljoner men då ska man komma ihåg att äldrenämndens budget handlar om 1 000 miljoner så i det sammanhanget är det en försvarlig kostnad, säger Bengt-Åke Nilsson, (FP), ordförande i äldrenämnden i Västerås till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".