Olika nazistgrupper samarbetar

Under det gångna året har nazister i mellansverige lyckats ordna flera sammankomster. Kontakterna mellan olika nazistiska grupperingar har ökat under senare tid, det säger Greger Wahlgren, polisinspektör på Brottsförebyggande Centrum i Värmland
Han säger att internet haft stor betydelse för att högerextrema grupper kunnat öka sina kontakter. Internet har gjort det lättare för nazister att organisera sig och sprida sitt budskap. Det finns flera exempel på samlingar som nazister lyckats ordna i mellansverige under det senaste året. I september genomfördes till exempel en konsert i värmländska Munkfors, de närvarande kom bland annat från Örebro och Västmanland. Dessutom har flera mindre fester ordnats, till exempel i Örebrotrakten och i Eskilstuna i Sörmland. Det är inte ovanligt att det sker brott i anslutning till nazistsamlingarna, det kan handla om allt från hets mot folkgrupp till misshandelsfall. Och för polisen blir ofta nazistmöten en stor påfrestning. I mellansverige bedriver polismyndigheterna ett samarbete över länsgränserna när det gäller insatser mot nazistsamlingar - det är ett samarbete som fungerar mycket bra, säger Greger Wahlgren, men han hoppas att det framöver också ska kunna omfatta ett förebyggande arbete mot nazismen. Han säger att idag styr nazisterna samhället till en del när polisen, till exempel, måste ordna bevakning vid deras möten. I framtiden hoppas han polisen kan kontrollera nazisterna i stället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista