möklinta

Delade meningar om varg

Nu varnas alla föräldrar i Möklinta för att låta sina barn vänta ensamma vid busshållplatserna. Anledningen är en varg som setts stryka kring i trakterna, som både har jagat en man och dödat en jakthund. Men Pierre Ahlgren på länsstyrelsens rovdjursinventering tycker att man lugnt kan låta barnen vänta på bussen.

Hundägaren Lars Skoog, som också är rovdjursansvarig på Jägareförbundet i Sala, är orolig eftersom man inte vet vad det är som gör att vargen inte är rädd för människor.

Men skrämmer man inte upp folk lite i onödan med det här?

– Ja, men någon gång kommer det ju att hända och man vill ju inte att det ska hända sina barn, säger Lars Skoog.

På frågan om Lars själv skulle skjuta en varg svarar han:

– Ja, för att skydda min hund. Det skulle jag väl inte tveka på.

Det är på Möklinta sockens hemsida man lagt ut en vargvarning, där står det att en eventuell skyddsjakt av vargen utreds.

Pierre Ahlgren är ansvarig för rovdjursinventeringen på Länsstyrelsen i Västmanland, han säger att det är ytterst ovanligt att en varg attackerar en människa. Därför tycker han att man lugnt kan låta barnen vänta på bussen som vanligt.

– Vi går ganska nära vargar när vi är på inventering och de viker undan. Det bästa man kan göra om man stöter på en varg är att göra väsen och försöka skrämma den, säger Pierre Ahlgren till P4 Västmanland.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".