Västerås

Samarbete mot knark går trögt

Det nationella samarbetet mot narkotika "Krogar mot knark" går trögt i Västerås. En av anledningarna till att det går knackigt är polisens omorganisation säger närpolischefen i Västerås Per Wikman till P4 Västmanland.

– Vår organisation är i dess linda.

Per Wikman hävdar dock att målet är att de flesta krogarna i Västerås ska var med i det här arbetet för att hålla borta knarket från krogmiljön.

"Krogar mot knark" är ett samarbete mellan polisen, kommunen, socialtjänsten och givetvis krogarna själva. Arbetet går bland annat ut på att utbilda personalen på krogen. Det är lite som att krogen blir kravmärkt. Det lever upp till en rad kriterier i deras förhållande till narkotika och deras samarbete med myndigheter.

Lena Nyman är projektsamordnare för ”Krogar mot knark” på Västerås stad, och hon säger att det inte är någon panik att arbetet har dröjt för det är viktigt att arbetet mot narkotika sker ordentligt och då kan man vänta in polisens omorganisation.

– Det är polisen tillsammans med krögarna som gör det faktiska jobbet så de måste få det här att funka.

Lena Nyman tror också att polisens nya organisation kan fungera på ett bra sätt och om, som hon säger, P4 Västmanland kommer tillbaka om ett år och undrar hur det går med det här arbetet, kan hon svara att många fler krogar är involverade i arbete ”Krogar mot knark”

I januari ska arbetet med "krogar mot knark" nystartas i Västerås.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".