Svenska kyrkan: Ja till homovigslar

Samkönade par ska kunna vigas i Svenska kyrkan. Det beslutade Kyrkomötet i Uppsala i dag. Robin Pettersson, ordförande i RFSL i Västmanland är glad över beslutet och tycker att detta ger signaler som visar på alla människors lika värde .

– Jag är jätteglad. Inte bara homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan, utan alla samkönade par och det inkluderar även bisexuella personer.

Finns det någon baksida med det här beslutet?

– Det finns förstås en baksida eftersom alla präster har rätt att säga nej till att viga samkönade par och det är förstås diskriminerande. Prästen utför genom vigslarna en sorts myndighetsutövning. Man ska så klart inte diskriminera människor när man arbetar för staten, säger Robin Pettersson, ordförande i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, i Västmanland.

Vad skulle behövas för att det här beslutet skulle vara helt bra?

– Att ha en lagstiftning som visar på att alla människor som utövar myndighetsutövning genom att utföra vigslar ska tvingas att behandla människor lika. Man ska inte kunna diskriminera i lagens namn.

– Men, för många människor har det här beslutet en väldigt stor betydelse eftersom man kan förena sin sexuella läggning och den man är tillsammans med sin tro som kan vara kristen. För många kristna människor har det här jättestor betydelse, säger Robin Pettersson till P4 Västmanland.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".