västerås

Arbetsmiljöverket granskar äldreboende

De fackliga skyddsombuden på Södergårdens äldreboende i Västerås tar nu hjälp av arbetsmiljöverket för att trygga en god arbetsmiljö för personalen på boendet. En begäran om ingripande har skickats in i veckan.

– Man vill säkerställa arbetsmiljön för dem som jobbar på Södergårdens äldreboende. Skyddsombuden är oroliga för att det ska bli ohälsa, säger Birgitta Jonsson, ordförande för Kommunal Västmanland sektion 11.

De fackliga skyddsombudens framställan till arbetsmiljöverket, grundas i en organisationsförändring som gjorts på Södergårdens äldreboende.

Birgitta Jonsson berättar att arbetsgivaren av ekonomiska skäl gjort nedskärningar bland personalen och att det har lett till ett nytt schema.

Men organisationsförändringen har genomförts utan att arbetsgivaren gjort någon ordentlig riskanalys, menar de två fackliga skyddsombuden på boendet. Och nu har de alltså vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få dem att bedöma vilka eventuella risker som finns.

– Många mår väldigt dåligt av det här och då blir det ju ett arbetsmiljöproblem, säger Birgitta Jonsson.

Arbetsmiljöverket kommer nu att titta på hur situationen ser ut på Södergårdens äldreboende.

Samtidigt fortsätter diskussionen om personalen på boendet och deras nya scheman mellan facket och arbetsgivaren.

– Det ska bli bra, arbetsmiljön ska fungera och man måste se över om man kan organisera det på ett annat sätt, säger Birgitta Jonsson, ordförande för Kommunal Västmanland sektion 11.

 Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".