västerås

Het debatt om Konstskolan

Debatten om framtiden för Konstskolan i Västerås blir allt mer infekterad. Igår sa den ansvarige politikern i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, folkpartisten Roger Haddad, att skolan felaktigt har tagit in elever nu till hösten på eget bevåg. Men det tillbakavisas av rektorn Hannu Högberg.

– I alla fall från Västerås konstskolas sida så har vi inte agerat utanför ramarna eller något sådant utan vi har följt det avtal som finns, säger Hannu Högberg.

Följetongen om Konstskolan i Västerås fortsätter.

P4 Västmanland har tidigare berättat att den borgerliga alliansen först hade planer på att lägga ner skolan, men att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden senare backade och beslutade att minska anslagen till skolan och ge 1,5 miljon kronor per år i två år.

Nu råder delade meningar om hur många elever skolan ska ta in.

I våra sändningar igår sade folkpartisten Roger Haddad att skolan på eget bevåg tagit in elever nu till hösten.

– Ja jag beklagar att konstskolan på egen hand ringde en tjänsteman i stadshuset och tog in 13 elever nu den här hösten utan att det baserades på ett politiskt beslut. Ingen har ringt mig som ansvarig politiker, sade Roger Haddad.

Uttalandet har fått konstskolans rektor Hannu Högberg att ilskna till. Han menar att skolan inte gjorde något fel då man nu till hösten tog in elever. Det finns ett gällande avtal och allt har gått korrekt till, menar han.

– Jag tycker att det är förvanskning av fakta. Som ledande tjänsteman i en nämnd som förvaltar väldigt mycket pengar för Västerås skattebetalare tycker jag att man ska hålla sig till god ton och hålla sig till fakta.

– Jag tycker att det är jättemärkligt med påståenden om att konstskolan på egen hand har ringt en tjänsteman i stadshuset och att det inte fanns något politiskt beslut. Det har ju legat ett avtal mellan Västerås stad och Västerås Konstskola sedan flera år tillbaka där avtalet löper ut i juni 2010. Det avtalet ger oss möjlighet att arbeta med 26 elever och då fanns det ett utrymme att ta in 15 elever, säger rektor Hannu Högberg.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".