västerås

Olika syn på homovigslar

Kyrkomötet har ju röstat ja till att Svenska kyrkan börja viga samkönade par. Men trots det finns det fortfarande olika syn på saken inom Svenska kyrkan.

Mikael Grenstedt, ungdomspräst i Bäckbykyrkan i Västerås, tycker inte om kyrkomötets beslut.

– Det här känns negativt. Framförallt när man ser att det partipolitiska kyrkomötet kör över läronämnden och de teologiska aspekterna i detta, säger han.

Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Önsta församling i Västerås, tycker beslutet var bra.

– Det är viktigt att gå på sin övertygelse och sin egen reflektion, man har lite olika åsikter inom vissa delfrågor här och det gör att ganska många biskopar reserverar sig, säger Jerker Alsterlund.

Mikael Grenstedt tar ett exempel från Frankrike:

– Där har man civilrättsligt äktenskap, alltså att staten tar hand om hur man ingår äktenskap och sedan får man väl ta kontakt om man har en tro. Jesus fick en fråga en gång om man ska betala skatt till Kejsaren eller inte. Han tog fram ett mynt och sa sedan, "Ge till Kejsaren det som tillhör Kejsaren och till Gud det som tillhör Gud". Och på ett sätt skulle man kunna skilja det på det sättet att det är ett civilrättsligt äktenskap som i just Frankrike, säger Mikael Grenstedt till P4 Västmanland.

Egentligen handlar det här om bibelsyn, hur man tolkar bibeln, säger Jerker Alsterlund.

– När jag kom fram till att jag blev glad över det här beslutet så grundade jag det på att jag också försöker ta min bibelläsning och tro på allvar, säger Jerker Alsterlund.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".