Lågt intresse för vaccinering

Den här veckan har vaccineringen mot svininfluensa börjat i Västmanland. Allra först att få vaccin är riskgrupperna. Men intresset för att vaccinera sig har hittills varit dåligt enligt flera vårdcentraler, man hade väntat sig att betydligt fler skulle komma.

Det har stundtals ekat tomt på flera vårdcentraler i länet den här veckan. Intresset för att vaccinera sig har inte varit så stort som man först trodde. Man befarade att doserna inte skulle räcka, men vid flera familjeläkarmottagningar berättar man att det bara kommit mellan 30 och 40 personer per dag mot väntade 100, och nu har man många doser över.

Anette Nordström, distriktssköterska på Apalby vårdcentral i Västerås, säger så här om intresset under den första veckan:

– Väldigt svalt faktiskt. Vi trodde nog att det skulle bli fler som skulle komma, men vi har bara vaccinerat 130 stycken och vi har fått 200 doser, så vaccin finns ju kvar.

Ni har ju haft öppet för vaccinering måndag till torsdag, en och en halv timme per dag. Har ni varit lite smått arbetslösa då?

– Den största strömmen har varit mellan klockan 15 och 16. Sedan har det varit lugnt, vi har inte haft så mycket patienter. Jag har hört kollegor på andra vårdcentraler och de säger precis likadant, att det inte har funnits några patienter efter klockan 16. Det har varit helt tomt i väntrummet.

Men vad beror då det här låga intresset på?

– Jag tror att det har varit för mycket skrivet i massmedia om det här. Jag tror att folk har blivit trötta på det här, de har tröttnat helt enkelt. Folk har också blivit lite oroliga och skeptiska den senaste tiden, säger Anette Nordström.

Hon tror att lika få kommer att vaccinera sig nästa vecka, men att det blir en ökning då det är dags för den stora gruppen ålderspensionärer.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".