Varning för digitala kärleksbedrägerier

Nu varnar polisen i Västmanland för sol- och vårare på nätet. Detta efter att en kvinna i länet drabbats av en webbdejtande bedragare. Han lurade av henne nära en miljon kronor innan polisen kunde sätta stopp för kärleksbedrägerierna.

Kvinnan fick kontakt med "Mr Right", som han kallade sig, på en datingsajt. En ömsint och bildskön man, bosatt i England.

Efter några månaders mejlande sa sig mannen ha stora ekonomiska problem. Hans dotter hade blivit kidnappad i Nigeria. Lösensumma behövdes för att rädda hennes liv. Hon hade också höga sjukhusräkningar som måste betalas. Själv hade han problem med kidnappare och blev gång efter annan drabbad av diverse brottslighet eller andra problem.

Västeråskvinnan som blev allt mer delaktig i mannens historia skickade pengar - totalt upp mot 80 000 pund under några månaders tid. Heligt och dyrt lovade mannen att betala tillbaka allt.

Men efter ytterligare tiggerier fick kvinnan nog och tog kontakt med polisen i Malaysia för att begära hjälp. Interpool kopplades in. Via Interpool blev polisens stöld- och bedrägerirotel i Västmanland inkopplad i ärendet och kunde övertyga kvinnan om att hon utsatts för en digital sol-och vårare.

Pengarna som betalats ut är försvunna för gott och att spåra upp "Mr Right" i cyberrymdens nätverk lär bli omöjligt, menar polisen.

Rådet från polisen är därför:

Dejta gärna på nätet, men när mejlvännen börjar begära pengar, bryt förbindelsen! Även om det så bara gäller en flygbiljett för att hälsa på.

För "vännen" kommer vanligtvis inte.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".