Kritik mot landstinget

Landstinget brister i sin information om de privata familjeläkarmottagningar som finns i länet. Det tycker Dariusz Stachurski som driver den privata familjeläkarmottagningen Akvedukten. Han säger till P4 Västmanland att Landstinget missleder länets patienter med sin ofullständiga information.

Dariusz Stachurski hävdar att med den dåliga informationen tvingas många patienter in i långa väntetider samt att det blir dyrt för landstinget. Han menar nämligen att eftersom patienterna inte hittar till deras mottagning så tvingas landstingets överfulla mottagningar ta in dyra stafettläkare för att klara trycket.

Han har anmält landstinget till Konkurrensverket för att, som han anser, landstinget gör reklam för sina egna familjeläkarmottagningar istället då för att ge helgjuten information om alla mottagningar, privata såsom landstingsdrivna.

Landstingsdirektör Monica Berglund håller inte med om kritiken och menar att anmälaren inte har förstått att landstinget har två roller i det hela, dels som ägare till landstingsdrivna mottagningar samt uppdragsgivare till både privata och de landstingsdrivna familjeläkarmottagningarna. Hon säger också att landstinget ska både vara konkurrensneutrala samt producentneutrala.

Är det konkurrensneutralt att göra reklam för sina egna mottagningar?

– Det är inte landstiget som gör det.

Monica Berglund förstår att det kan låta lite förvirrande men hon säger att det är de landstingsdrivna vårdcentralerna som gör reklam som en del i deras marknadsföring.

Det återstår alltså att se vad Konkurrensverket säger om landstingets neutrala roller.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".