Varg - hett ämne genom historien

Varg skapar känslor hos människor, det är ett djur som varit borta länge och som kan kännas obehaglig att ha nära sig om man är ängslig, säger Olof Liberg, viltforskare och samordnare av den svensk-norska vargforskningen. Men den är i förhållande till sin storlek och potential och kraft försvånadsvärt obenägen att ge sig på folk, säger han. 

– Men det innebär inte att den aldrig gör det. Vi har flera fall av attacker på människor i modern tid, men inte i norra Europa, säger Olle Liberg till P4 Västmanland. Vargen belastas också av dåligt rykte från gamla tider med historier om attacker mot både husdjur och människor.

Är en varg som ger sig på människor störd?

– Nej, det är den nog inte. Den har lärt sig att människor är ofarliga och blivit mer och mer fräck.

– Så fort vi i Sverige får en varg som utvecklar ett sånt här beteende och blir oskygg som vi säger och uppehåller sig mycket nära människor i små byar och liknande så brukar myndigheterna ge skyddsjakt på den rätt så kvickt, och så skjuter man den så blir man av med det problemet, säger Olle Liberg.

Vad tror du blir sista spiken i kistan för vargen i Möklinta, vad ska den göra mer?

– Att den tar en hund till, säger han.

Enligt Sala allehanda dödades ännu en jakthund samtidigt som mötet i lördags, den andra hunden i länet. Enligt tidningen misstänks möklintavargen ligga bakom det.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".