Västerås

Westinghouse fortsätter nyanställa

Förra veckan fick Westinghouse tillstånd att öka produktionen av kärnbränsle med femtio procent i Västerås. Nu behöver företaget mer personal.

– Vi har anställt mer än hundra personer om året de senaste åren och vi fortsätter att anställa aktivt, säger Westinghouse vd, Johan Hallén.

Westinghouse har fått tillstånd av Miljödomstolen att öka produktionen av konverterad uranoxid från 600 ton till 900 ton per år.

I beslutet finns samtidigt krav på att Westinghouse ska minska utsläppsmängderna eftersom reningsmöjligheterna har förbättrats de senaste åren.

Länsstyrelsen hade hårdare krav än Miljödomstolen när det gäller utsläppsmängderna men länsstyrelsen har ändå valt att inte överklaga.

Strålskyddsmyndigheten kommer förmodligen inte heller att överklaga men myndigheten påpekar att företaget har haft svårigheter att bedriva rationell avfallshantering.

– Vissa avfallslösningar är under utveckling och utbyggnad. I väntan på att de här systemen färdigställs kommer vi att förvara en del avfall på området, säger Johan Hallén. 

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".