Sala

Skarp kritik mot städning i Sala

Sedan Sala kommun lade ut städningen på entreprenad för sex år sedan har det höjts många kritiska röster. Fackförbundet Kommunal har regelbundet påpekat att lokalvårdarna inte hinner med sina arbetsuppgifter.

Det började vid årsskiftet 2004 när Sala kommun la ut städningen på entreprenad. Städbolaget som vann upphandlingen åtog sig att städa kommunens lokaler med en tredjedel av den tidigare personalstyrkan och kostnaden för Sala kommun halverades, från tolv miljoner kronor till sex miljoner kronor.

Sedan dess har det gjorts fler upphandlingar och i dag har fem städbolag kontrakt med Sala kommun.

Ute på skolor och förskolor har många reagerat på att städningens kvalitet har försämrats.

– Lokalvårdarna har alldeles för lite tid att städa lokalerna. Det går ett tag, men sedan blir de utslitna. Jag ser att kvaliteten sjunker ju längre tiden går, säger Åke Lantz, rektor på Ängshagenskolan i Sala.

Han tycker att kommunledningen tittar för mycket på priset.

– Jag är kritisk till att kommunen försöker spara in på allting. Vi måste också titta på det humanitära.

Lokalvårdare som P4 Västmanland har pratat med berättar om stressiga arbetsdagar, osäkra anställningar och att de inte hinner göra sitt jobb. I vissa lokaler har lokalvårdarna två timmar på sig att göra det som förut låg på en heltidstjänst.

Britt Carlquist, regionalt skyddsombud på fackförbundet Kommunal, har lämnat in utvärderingar till städbolagen och Sala kommun sedan 2006. Varje år har hon skrivit att lokalvårdarna har för lite tid och att arbetsmiljön är väldigt stressig.

– De har fått utvärderingarna för kännedom men inte kommenterat dem särskilt mycket, säger Britt Carlquist.

Socialdemokraten Tommy Johansson, som leder oppositionen, var kritisk när städningen lades ut på entreprenad och han är fortfarande kritisk.

– Det är bara pengarna som styr. Och det har lett till försämrad kvalitet och framförallt en väldigt dålig arbetsmiljö för städpersonalen.

Carina Söderberg, chef på Mellansvenska städ, ett av de städbolag som har kontrakt med kommunen, säger till P4 Västmanland att lokalvårdarna kommer att ha en stressig arbetsmiljö så länge det råder priskrig i branschen.

Carina Söderberg säger också att bolaget har svårt att upprätthålla den arbetsmiljö man vill ha eftersom kommunen, enligt henne, tittar på priset istället för kvaliteten vid upphandlingarna.

– Det som behövs nu är mer tid för städpersonalen och tid i det här sammanhanget betyder mer pengar, säger oppositionsledaren Tommy Johansson (S). 

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".