Personal på landstingsstyrda Herrgärdets vårdcentral i Västerås. Foto: Gunnar Eriksson/SR.

Primärvård i privat och offentlig regi

De fem största privata vårdbolagen i Sverige gjorde förra året en rörelsevinst på tre miljarder kronor samtidigt som de flesta landstingen går med underskott. Privata vårdbolag som gör miljardvinster? Landstingspolitiker som spar och gnetar? Vad är det som händer inom sjuk- och hälsovården i Sverige?

Håller vi på att skapa ett A- och ett B-lag där privata vårdbolag skär guld med täljkniv medan kollegerna inom den landstingsstyrda vården går på knäna? Eller ser vi en utveckling med hälsosam konkurrens, som också leder till en effektivisering av den offentliga vården?

I Västmanland finns det idag 17 privata familjeläkarmottagningar och 15 som drivs i landstingets regi. Vårt län är, jämte Stockholm, ett av de mest privatiserade i landet, när det gäller primärvården.

Skiljer sig förutsättningarna mellan privat och offentlig primärvård? Jobbar man mer effektivt i de privata? Och vad gör de privata sin vinst på?

För att få svar på de frågorna, och några till, besökte vi två större familjeläkarmottagningar i Västerås: Herrgärdet som är landstingsstyrt och Citypraktiken, ett producentkooperativ som är en del av aktiebolaget Praktikertjänst, Sveriges största koncern inom privat, entreprenörsdriven tandvård o hälso- och sjukvård. 

Vi frågade också några västeråsare vad de har för funderingar kring detta med privat eller offentlig närsjukvård.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".