"Utbildad personal inom vården måste öka"

Andelen vård- och omsorgsutbildad personal skiljer sig mellan olika verksamheter inom äldreomsorgen i länet. Trots att många verksamheter idag satsar mycket på att ha utbildad personal måste andelen med relevant utbildning öka överlag, menar forskardoktorand på Mälardalens högskola.

Enligt de senaste siffrorna från Sveriges kommuner och landsting har 70-75 % av de anställda inom äldreomsorgen i Sverige relevant utbildning. Enligt socialstyrelsens kartläggning ligger Västmanland totalt sett på samma siffra som rikssnittet. Men den måste bli ännu högre, menar Christine Gustafsson, forskardoktorand på Mälardalens högskola och Karolinska institutet.

– Det har skett en förskjutning av vården från sjukhusen till äldreomsorgen och hemmen. Det innebär att det krävs kompetent personal som kan handha de sjukvårdande behandlingarna och ha hand om omsorgen av äldre som också är multisjuka, säger hon

Men det finns skillnader i antalet utbildad personal mellan olika äldreboenden och verksamheter inom länet. Björkbackens äldreboende är en av de verksamheter som har hög andel utbildad personal.

– Kompetent personal garanterar en trygg omvårdnad. Det kan vara dagliga situationer eller i möten med närstående och i arbetsgruppen. När det handlar om vård i livets slutskede är det väldigt viktigt med kompetens, säger Tommy Sjöberg är verksamhetschef på Björkbacken.

Trots att många verksamheter satsar mycket på att ha och behålla kompetent personal, menar alltså forskardoktorand Christine Gustafsson att andelen utbildad personal behöver bli större överlag. Det eftersom en tredjedel av all sjukvårdande behandling i dag sker i äldreomsorgen eller i hemvårdens regi.

– Äldre som idag vårdas i hem eller på boende skulle för tio år sedan inte alls ha befunnit sig i den vårdformen. Då skulle man kanske ha varit på sjukhus där det finns en annan personalbemanning än vad det gör i kommunen, säger Christine Gustafsson, forskardoktorand på Mälardalens högskola och Karolinska institutet.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".