Köping

Protest mot försämringar för familjehem

Flera familjehemssekreterare i Köping protesterar nu mot chefernas förslag till nya riktlinjer för familjehemsplaceringar. Enligt dem ska kommunen betala betydligt mindre till familjehemmen. Men det kan leda till att det blir svårare att hitta familjer som vill ta emot barn och ungdomar, menar familjehemssekreterarna.


I ett öppet brev till de ansvariga politikerna är det flera förslag i de nya riktlinjerna som oroar de anställda som jobbar med att hitta familjehem.

Cheferna föreslår bland annat att de familjehem som tar hand om barn som går i förskolan bara ska få ersättning för halva förskoleavgiften. Det är tvärtemot Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer. Idag ersätter kommunen hela avgiften.

Om en familj får en kontaktfamilj eller kontaktperson som stöd ska kostnaden för dem dras av från familjens arvode. Idag står kommunen för den kostnaden.

Om barnet placeras hos anhöriga så är det inte självklart att de ska få betalt för det, vilket man får idag. Även detta går stick i stäv med SKL:s rekommendationer.

Enligt socialsekreterarna kommer ett familjehem att förlora mellan 1 000 och 2 000 kronor i månaden pga de nya riktlinjerna.

Det här kan leda till att det blir mycket svårare att hitta familjehem, och det kommer att gå ut över de barn som behöver hjälp, menar familjehemssekreterarna.

Idag finns det ett 50-tal familjehem i KAK-regionen. Ett 80-tal barn är placerade i dem.

Enligt personalen är det redan idag svårt att hitta familjehem.

Brevet från familjehemssekreterarna diariefördes redan förra tisdagen, men trots det har det inte skickats till politikerna tillsammans med övriga handlingar inför nämndmötet.

I stället kommer det att lämnas över till politikerna i social- och arbetsmarknadsnämnden under onsdagens möte.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".