Elisabeth Erngren.

Svårt locka unga till vårdutbildning

Det är svårt att locka ungdomar till vårdutbildningarna på de flesta av länets kommunala gymnasieskolor. Intresset är på många håll svagt. Men det är något man måste försöka ändra på, menar Elisabeth Erngren som är vårdambassadör i Hallstahammar.

– Det är ju många som kommer att gå i pension, så det kommer verkligen att behövas folk i framtiden. Och fler och fler blir äldre och sjukare, säger Elisabeth Erngren, vårdambassadör i Hallstahammar

Intresset för vårdutbildningar på de kommunala gymnasierna har stadigt minskat på de flesta håll i länet de senaste åren. Det visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort.

Årets hösttermin bjöd dock på vissa positiva överraskningar eftersom man i Sala och Fagersta tycker sig se ett bra intresse för omvårdnadsprogrammet.

Men, i de övriga kommunerna har det dåliga sökandetrycket fått konsekvenser. Till exempel har man i Västerås minskat antalet platser på omvårdnadsprogrammet, i Köping har två klasser fått bli en och i Hallstahammar har man beslutat att inte ens erbjuda utbildningen längre eftersom intresset är för dåligt.

Och det här är något som oroar de vårdambassadörer som idag finns i nästan alla länets kommuner.

– Visst blir det svårare och svårare att locka ungdomarna, säger Elisabeth Erngren.

När hon och hennes vårdkollegor hälsar på i högstadieskolorna för att informera om vården och för att försöka locka fler till vårdutbildningarna, är intresset långt ifrån så stort som de skulle önska.

– Vi har sett att det inte finns ett så stort intresse. De flesta vill bli akademiker, eller socionomer eller ha något annat "finare" yrke, som de säger.

Är det problemet, att vårdyrkena inte är "fina" nog?

– Ja, kanske är det så. Att det inte finns någon status i att vara undersköterska, säger Elisabeth Erngren, vårdambassadör i Hallstahammar.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".