Länet

Lägre fart på vägarna

Hastigheten sänks på länets vägar. 26 mil väg får 80 km/tim i stället för som i dag 90. På några sträckor höjs hastigheten, men det handlar totalt sett om fler sänkningar än höjningar.

Tanken är att där det finns mitträcke kan man tillåta en högre hastighet än där det inte finns. Andra faktorer som Vägverket väger in när man beslutar hastigheten är vägens standard, bredd och olycksstatistik.

Ett ställe där hastigheten sänks är på väg 252, vid Näs i Hallstahammar. Där ska 90-väg bli till 80-väg inom kort.

– Det är bra. De kör fort här. Man ser ofta polisbilar och blåljus, säger Amanda Sköld, som bor i en villa i Näs i närheten av väg 252.

I hela länet är det 26 mil väg som sänks från 90 till 80. Det gäller stora delar av vägarna 250 och 256, samt flera mindre vägar i Västmanland. På flera sträckor höjs också hastighetsgränsen - det gäller till exempel väg 66 mellan Surahammar och Västerås, där det ska bli tillåtet att köra 100 km i timmen.

Men de flesta ändringar pekar neråt. I vissa fall handlar det om vägar där det har varit 90-gräns sen 1970-talet.

– Framför allt är det kunskapen om krockvåld som vi baserar de nya kriterierna på. Det handlar om vilka hastigheter en människa tål i krockögonblicket, säger Stefan Tykesson, Vägverket Region Mälardalen.

Hittills har 12 personer har dött på länets vägar i år, och 97 har skadats svårt. Det är de bakomliggande dystra uppgifterna som gör att Vägverket vill sänka hastigheterna. Det finns också andra skäl till att man nu sänker hastigheten på vägar där det tidigare varit 90-gräns.

– Vi har fått möjligheten att även jobba med jämna hastigher, alltså 80, 100 och 120. Förut har vi varit tvungna att välja mellan 90 och 70, och då har kanske 70 varit för lågt, säger Stefan Tykesson, Vägverket Region Mälardalen.

Trafikpolisen i Västmanland tar dock ingen paus under den här tiden då skyltarna byts ut. Det blir fartkontroller som vanligt, säger Jörgen Bergfast på trafikpolisen.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".