Skinnskatteberg

S-kommunalråd vill ändra lagen

En rad motioner från Västmanland har lämnats in till Socialdemokraternas kongress som just nu pågår i Älvsjö utanför Stockholm. Socialdemokraterna i Skinnskatteberg vill göra om den paragraf i lagen som säger att det var olagligt för den nya majoriteten i kommunen att ta över ordförandeposter i kommunstyrelse och nämnder.

Det var hösten 2008 som vänsteralliansen vann budgetomröstningen mot borgarna, som då satt vid makten. Vänstersidan med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Skinnskattebergsdemokraterna krävde att den borgerliga alliansen skulle avgå från sina poster.

Men så blev det inte. Den borgerliga alliansen satt kvar och hänvisade till lagen och det visade sig att borgarna fick rätt, det var olagligt att avsätta dem. Nu vill alltså Socialdemokraterna i Skinnskatteberg att kongressen ska se över den här paragrafen.

Kommunalrådet Lars Andersson (S) säger så här:

– Riksdagen, lagstiftarna, tog för givet att man avgår frivilligt om man förlorar en budgetomröstning.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista