Västerås

Bilarna tillbaka på Domkyrkoesplanaden

För 40 år sedan stängdes Domkyrkoesplanaden i centrala Västerås för biltrafik. I eftermiddag får bilarna återigen köra på esplanaden.

Det har varit en lång historia med många känslor och många turer. Redan 2001 tog Västerås stad de första stegen mot att öppna Domkyrkoesplanaden för biltrafik.

– Olägenheten för oss som bor här är större en bekvämligheten för dem som kommer att köra på gatan, sa Maud Asker, en av de boende, till P4 Västmanland då.

Tre år senare, 2004, beslutade byggnadsnämnden att esplanaden skulle öppnas för trafik. Det demonstrerades utanför stadshuset och nämnden gjorde de en helomvändning och sa nej till ett öppnande.

Sedan gick frågan vidare till kommunstyrelsen som sa ja med endast en rösts övervikt. Och i oktober 2004 röstade även kommunfullmäktige ja till att öppna esplanaden för biltrafik.

Beslutet överklagades av sju aktörer men länsrätten och till slut regeringsrätten avslog alla överklaganden.

Men det skulle dröja ända fram till förra hösten innan ombyggnationen av Domkyrkoesplanaden kom igång.

Moderaten Björn Norell, som röstade ja i kommunfullmäktige för fem år sedan, kommer att klippa bandet under eftermiddagens invigning.

– Man måste sätta till alla klutar för att få ett attraktivt centrum, säger han.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista