Köping

Nya riktlinjer om familjehem trots kritik

Trots protester från familjehemssekreterarna i Köping klubbade ansvariga politiker igår igenom nya riktlinjer för familjehem. Enligt familjehemssekreterarna innebär de nya reglerna att det kommer att bli mycket svårare att hitta familjer som vill ta emot barn som inte kan bo hemma.

Andreas Trygg, vänsterpartistisk ordförande i social och arbetsmarknadsnämnden, förklarar varför man ändå klubbade igenom de nya riktlinjerna:

– Vi tycker att det här är ett bra förslag och det följer i stort sett Sveriges kommuner och landstings rekommendationer, säger han.

Men det håller inte familjehemssekreterarna med om. Har de fel?

– De har de säkert inte, men det är deras sätt att se på det. Man måste skilja på hur vi ser på det och hur dom ser på det. Sen får jag tänka som politiker vad är bäst för barnen, säger Andreas Trygg.

De nya riktlinjerna innebär bland annat att bara hälften av förskoleavgiften ska ersättas av kommunen, i dag betalar kommunen hela avgiften.

Och om barnet placeras hos anhöriga är det inte säkert att de anhöriga får betalt för att ta hand om barnet, de förväntas ställa upp gratis. Enligt familjehemssekreterarna kommer det här att innebära att det blir mycket svårare att hitta kompetenta familjehem som kan engagera sig fullt ut i barnen. De tror också att riktlinjerna klubbats igenom för att nämnden ska kunna hålla budgeten. Men Andreas Trygg (V) håller inte med:

– Nej, så är det verkligen inte. Barn som är i behov av familjehem ska få det även i fortsättningen. Men är det verkligen ersättningsnivåerna som är det viktigaste, är det inte att hitta bra familjehem? säger Andreas Trygg.

Men hänger inte det ihop? Det finns ju många privata bolag som betalar bra för ett bra familjehem?

– Ja, men jag tror inte det. Jag tänker på barnen i första hand och det viktigaste är att komma till ett bra familjehem. Och är det så att det det är pengarna som avgör om en familj ska ta emot ett barn så kanske de ska ta sig en funderare på om de ska vara familjehem överhuvudtaget, säger Andreas Trygg.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista