Konstnärlig bakläxa för landstinget

Landstinget Västmanland hade bestämt sig för att västeråskonstären Mikael Genberg skulle få utsmycka den nya vårdbyggnaden vid centrallasarettet i Västerås. Men efter en dom i länsrätten måste upphandlingen göras om.

Divisionschef Marianne Bergendal berättar hur Landstinget Västmanland brukar göra när de ska köpa konst.

– Vår konstansvariga gör en inventering av de konstnärer som kan komma i fråga. Sedan vi väljer ut ett antal som får göra skissförslag, säger hon.

Den här metoden använder många myndigheter runt om i landet. Göteborgskonstnären Tony Roos har reagerat kraftigt.

– Det är helt galet. Man kan handplocka vilken konstnär man vill, säger han.

Tony Roos vill i stället att myndigheter ska göra en offentlig upphandling så alla konstnärer får möjlighet att lämna ett anbud.

Det är Tony Roos som har drivit processen mot Landstinget Västmanland och länsrätten gick alltså på hans linje. Han har drivit liknande processer tidigare och nyligen vann han ett mål regeringsrätten.

Nu måste Landstinget Västmanland göra en ny upphandling. Landstingets konstansvariga, Kristina Mezei, tycker att domen är olycklig och hon tycker inte att landstinget har handplockat konstnärer.

– Det är inte frågan om att handplocka. Man skannar av den adekvata konstnärsmarknaden för att hitta den bästa lösningen.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista