Kritik mot "avhuggna" cykelvägar

Västmanland är det län där Vägverket satsar tredje minst i landet på infrastruktur för cykel. Det visar en rapport från Föreningen Bilfria Leder och Svensk Cykling.

Bland annat finns det avhuggna cykelvägar - ett exempel är i Munktorp där cykelvägen plötsligt tar slut mitt i byn.

– Det är ju bra att den går till skolan, men kanske skulle det ha varit trevligare om den gått till Kolbäck, säger Maria Forsling i Munktorp. Nu är det ju bilvägen som gäller om man ska dit.

Det är Föreningen Bilfria Leder, och Branschorganisationen Svensk Cykling som har undersökt länstransportplanerna för tio åren framåt. Och Västmanland är tredje sämst på åtgärder för cyklister, och man kräver att ansvariga myndigheter Vägverket och Länsstyrelsen satsar fyra gånger så mycket pengar.

Rapporten är mycket kritisk till att det inte byggs cykelvägar när bilvägar görs om till trefiliga. "Länsstyrelsen vägrar fortfarande ta ansvar för de oskyddade trafikanterna", skriver man bland annat.

Rapporten kritiserar statens vägar, och inte kommunens cykelvägar i tätorter, som ju oftast är en kommunal fråga.

Men även från kommunalt håll kan man ana viss kritik.

– Vi saknar ju framförallt en cykelväg till Munktorp, det fattas ungefär 700 meter. Detta har vi påtalat under flera års tid, men de har ännu inte agerat, säger Sverker Lindberg, gatu- och parkchef i Köping.

I våra nyheter söndag bemöter Länsstyrelsen kritiken.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista