Länsstyrelsen: Kostsamt med cykelvägar

I Västmanland cyklar vi i större utsträckning än vad man gör i andra län i landet, så vi har helt enkelt ett annat utgångsläge och får göra lite annorlunda prioritering, säger Astrid Värnild, kommunikationsdirektör på länsstyrelsen i Västmanland efter kritik i en rapport mot cykelinfrastrukturen.

Föreningen Bilfria leder och branschorganisationen Svensk cykling har framfört en rapport där man undersökt länstransportplanerna för tio år framåt. Och Västmanland är tredje sämst på åtgärder för cyklister.

Bilfria leder och Svensk cykling kräver också att ansvariga myndigheter, Vägverket och Länsstyrelsen ska satsa fyra gånger så mycket mer pengar.

De är också kritiska till att man inte bygger cykelvägar när man ändå gör om bilvägar till trefiliga.

– En helt ny cykelväg kostar mellan femton och tjugo miljoner kronor per mil. Problemet är att om man ska bygga en helt ny cykelväg så kostar det väldigt mycket, därför jobbar vi med att hitta så bra lösningar som möjligt, säger Astrid Värnild.

Sebastian Widman
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista