Nyttigt samarbete i norra länet

Landstinget vill att det bildas fler samordningsförbund där flera aktörer jobbar tilsammans för att på så sätt förbättra rehabiliteringen av långtidssjukskrivna. I länet finns bara ett samordningsförbund, men i övriga landet är den här typen av samarbete mycket vanligt.

– I vår närregion har vi ett länsförbund i Sörmland och ett i Uppsala län. Vi har fyra olika förbund i Örebro län, och i Dalarna finns det sex förbund. Och det är nästan två tredjedelar av landets alla kommuner som har samordningsförbund, säger Jonas Wells, samordnare på Norra Västmanlands samordningsförbund, till P4 Västmanland.

Funnits i fyra år

Det är de goda erfarenheterna från Norra Västmanlands samordningsförbund som ligger bakom intresset att bilda flera förbund även här i länet.

Det var för fyra år sedan kommunerna Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta, landstinget samt försäkringskassan och arbetsförmedlingen gick samman och bildade ett politiskt och finansiellt förbund. Syftet är att underlätta och förbättra för dem som är beronde av rehabiliteringsinsatser för att komma ut till arbete och försörja sig själva.

Effektivare resursanvändning

På grund av att man samarbetar kan man också använda resurserna, som är avsedda för rehabiliteringsåtgärder, på ett effektivare sätt.

– Vi kan ta ett exempel: Vi har ett projekt som vi finansierar som heter "Arbetslivscoacher". I den insatsen gjorde vi också en samhällsekonomisk analys. I det här projektet nådde kommunen en payoff-tid på en månad. Alltså de pengar de satsade i projektet fick de tillbaka på en månad, säger Jonas Wells, till P4 Västmanland.

Nytta för individer

Och samarbetet kommer inte bara samhället till nytta utan även för individerna som hamnat mellan stolarna kommer i kontakt med myndigheter. Ett exempel är en man som efter att i över tio år levt på socialbidrag nu genom samordnade insatser kommit vidare i livet:

– Idag är han ute i jobb. Det är en kille som är mellan 30 och 40 år. Bara det tycker jag har gjort skäl för dem medel vi ändå tar i anspråk från myndigheterna. Det finns en oerhörd potential bland många individer att förbättra sin hälsa, säger Jonas Wells, samordnare på Norra Västmanlands samordningsförbund, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista