Sala

Dalabanan rustas upp

Sala kommun är med och finansierar upprustningen av Dalabanan. Det blev klart i dag, när ett avtal skrevs om utbyggnaden. Salas del av kostnaden blir 20 miljoner kronor.

Kommunalrådet i Sala tror att detta kommer att leda till mer trafik runt Sala.

Det är Banverket, 14 kommuner, regionförbunden i Dalarna och Uppland och länsstyrelsen i Västmanland som har kommit överens om att samfinansiera en utbyggnad av Dalabanan.

– Det betyder oerhört mycket för Sala kommun och dess invånare, eftersom vi är beroende av en bra infrastruktur. Det säger Salas kommunalråd Carola Gunnarsson.

Trafiktrycket på Dalabanen har ökat markant dom senaste åren och satsningarna som nu görs kommer att innebära att kapaciteten blir större för både person- och godstrafiken.

Kostnaderna för de planerade åtgärderna beräknas uppgå till 810 miljoner kronor i 2009 års prisläge.

Av dessa står Sala för närmare 20 miljoner. Den planerade upprustningen beräknas vara klar 2017.

Carola Gunnarsson berättar att det var ett mycket enigt kommunfullmäktige som förra veckan ställde sig bakom beslutet att gå in och medfinansiera Dalabanan - eftersom kommunen ser möjligheter i projektet.

– Det är Sala som blir knutpunkten på Dalabanen som också blir kopplingen till den södergående trafiken. Därför ökar intresset och vikten och behovet av Sala i framtiden, säger Carola Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista