Utredning klar om näringsverksamhet inom Svenska kyrkan

Det finns inte några hinder i gällande konkurrenslagstiftning eller i skattelagstiftning för Svenska kyrkans församlingar att bedriva begravningsbyråer. Det konstateras i en utredning som lämnades till kyrkostyrelsen idag.

Så länge näringsverksamheten anknyter till församlingens uppgifter och etableras inom församlingen, finns inga hinder konstaterar utredaren.

Men kvalitén måste säkras innan en församling får starta begravningsbyrå och därför föreslås ett krav på medgivande från Kyrkostyrelsen innan en församling får starta en sån verksamhet, genom en ny paragraf i kyrkoordningen.

Boende för äldre, LSS-boende, sjukvård eller friskolor, ses däremot inte som lämpliga för en församling att bedriva, enligt utredningen.

Det kan däremot vara viktigt att Svenska kyrkan prövar möjligheten att under andra former bedriva den typen av verksamhet.

Det skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

Bengt Gustavsson som driver begravningsbyråer i Fagersta, Köping och Västerås är inte förtjust i vad utredaren har kommit fram till.

– Att gå in och konkurrera med befintliga företag i begravningbranschen är ungefär som om jag vänder mig till skattemyndigheten för att få hjälp med min deklaration som jag inte kunnat fylla i och så erbjuder man sig att göra det för 500 kronor, säger Bengt Gustavsson till P4 Västmanland.

Är det inte bra för kunderna med fri konkurrens?

– Jo då, som privatföretagare är det en av mina käpphästar att fri konkurrens är bra. Men jag vill se det i ett annat ljus där vi konstaterar att det redan finns ett antal näringsidkare på varje ort och kommer man då med det starka varumärket Svenska Kyrkan, så är det självklart att man trycker ut de som redan finns och det är inte sunt, säger han.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista