Arboga

Borgerlig allians - åtminstone just nu

I Arboga har de borgerliga partierna gått samman i en allians där de också har stöd av Miljöpartiet. Men det är inte länge sedan det rådde borgerlig splittring, när Folkpartiet och Centern samarbetade med Socialdemokraterna. Trots att de borgerliga partierna nu hittat tillbaka till varandra, öppnar Folkpartiet för ett nytt samarbete över blockgränserna.

Så sent som förra mandatperioden samarbetade Centern och Folkpartiet med Socialdemokraterna och förhållandet till Moderaterna var frostigt. Men nu har de borgerliga partierna hittat tillbaka till varandra.

– Vi är ett borgerligt parti så vi känner ju oss mer befryndade med de borgerliga partierna. Det känns mentalt mycket bättre. Vi tycker mer lika än vad folkpartister och socialdemokrater gör, säger Göran Edlund, gruppledare för Folkpartiet i Arboga. 

Men för inte så länge sedan fanns det alltså en spricka i den borgerliga enigheten. 

– Det fanns olika åsikter under den tidigare mandatperioden, och det förstärktes ju så klart i och med att Folkpartiet gjorde detta vågspel; nämligen att gå över och försöka regera med Socialdemokraterna. Det blev inte bättre mellan folkpartister och moderater utan det blev en markant spricka. Men idag är det helt överbryggat, poängterar Göran Edlund.

Trots det är Göran Edlund inte främmande för att Folkpartiet återigen ger sig in i ett samarbete över blockgränserna, om det bara ger tillräckligt mycket tillbaka.

– Jag kan väl tänka mig att man regerar med ett parti som inte tillhör samma block, utan det gäller så klart vilka frågor som ska drivas och att vi är överens om de frågorna. Men jag tycker inte att det måste grundmurat inom ett block, och absolut inte inom den lokala politiken, nere på kommunnivå, säger Göran Edlund.

Är det så att det på lokal nivå handlar mer om vilken makt och vilket inflytande, vilka positioner man kan få?

– Ja, det tycker jag. Jag utesluter inte att vi skulle kunna sitta tillsammans med en socialdemokratisk gruppering, säger Folkpartiets gruppledare i Arboga, Göran Edlund.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista