Arboga 6 november

Många olika politiska turer i Arboga

I Arboga har de borgerliga partierna gått samman i en allians där de också har stöd av Miljöpartiet. Men det är inte länge sedan det rådde borgerlig splittring, när Centern och Folkpartiet samarbetade med Socialdemokraterna.  Men trots att de borgerliga partierna nu slutit leden öppnar Folkpartiets gruppledare Göran Edlund för ett samarbete över blockgränserna.

Så sent som förra mandatperioden samarbetade Centern och Folkpartiet med Socialdemokraterna och förhållandet till Moderaterna var frostigt. Men nu har de borgerliga partierna hittat tillbaka till varandra.

– Vi är ett borgerligt parti så vi känner ju oss mer befryndade med de borgerliga partierna. Det känns mentalt mycket bättre. Vi tycker mer lika än vad folkpartister och socialdemokrater gör, säger Göran Edlund, gruppledare för Folkpartiet i Arboga.

Men för inte så länge sedan fanns det alltså en spricka i den borgerliga enigheten.

– Det fanns olika åsikter under den tidigare mandatperioden, och det förstärktes ju så klart i och med att Folkpartiet gjorde detta vågspel; nämligen att gå över och försöka regera med Socialdemokraterna. Det blev inte bättre mellan folkpartister och moderater utan det blev en markant spricka. Men idag är det helt överbryggat, poängterar Göran Edlund.

Trots det är Göran Edlund inte främmande för att Folkpartiet återigen ger sig in i ett samarbete över blockgränserna, om det bara ger tillräckligt mycket tillbaka.

– Jag kan väl tänka mig att man regerar med ett parti som inte tillhör samma block, utan det gäller så klart vilka frågor som ska drivas och att vi är överens om de frågorna. Men jag tycker inte att det måste grundmurat inom ett block, och absolut inte inom den lokala politiken, nere på kommunnivå, säger Göran Edlund.

Är det så att det på lokal nivå handlar mer om vilken makt och vilket inflytande, vilka positioner man kan få?

– Ja, det tycker jag. Jag utesluter inte att vi skulle kunna sitta tillsammans med en socialdemokratisk gruppering, säger Folkpartiets gruppledare i Arboga, Göran Edlund.

Men nu är det Vänsterpartiet och Omsorgspartiet som står Socialdemokraterna närmast. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har bildat en koalition. Där ingår formellt inte Omsorgspartiet men partiet har ändå ett nära samarbete med den socialistiska majoriteten.

- Tekniskt sett heter det valteknisk samverkan och det är det som är anmält till kommunfullmäktige. Sedan jobbar vi intensivt tillsammans med varandra. Vi går ut med gemensamma pressmeddelanden och så. Men per definition är det en valteknisk samverkan, säger Carl-Erik Almskoug som ordförande och partiledare för Omsorgspartiet i Arboga.

Så ser det ut nu. Men förra mandatperioden hade Omsorgspartiet valteknisk samverkan med oppositionen; med Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Enligt Carl-Eric Almskoug råder det ingen tvekan om vilket samarbete som gett mest.

– Påverkansmässigt det här. I förra samarbetet hade vi många platser i förhållande till vår mandatstyrka. Det var en bra förhandling vi gjorde. Nu har vi ett mandat mindre men jag vill påstå att nu diskuterar vi ju i en majoritetsgrupp istället, vilket är mer fördelaktigt, naturligtvis.

Betyder inte det att ni inte längre är obundna utan att ni har bekänt färg: röd?

– Jag vet inte om den frågan är så viktig egentligen. Det får nog betraktaren avgör själva istället, vad de tycker, säger Omsorgspartiets Carl-Erik Almskoug.

Men det är kanske inte alltid så lätt för betraktaren att hänga med i turerna. Vilka som samarbetar med vilka, och vilka det är som bestämmer i Arboga, egentligen.

– Det är Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet....

– De heter Op....ooo...Ja,ja...

Vet du vilka det är som styr i Arboga?

– Socialdemokraterna, mestadels de tror jag men jag vet faktiskt inte.

– Det vet jag inte. Nej, jag har visserligen bara bott här i två år så vi har inte haft en chans...Vi är fortfarande Köping. Där vet vi!

– Ja, jag tror att de delar, att det inte bara är en utan två; Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Känner du till Omsorgspartiet då?

– Vad sa du?

Omsorgspartiet?

– Sorgs...nej, nu fattar jag inte.

Om-sorgs-partiet.

– Vilka är det?

Det finns ett lokalt parti i Arboga.

– Ja, det ja. Inte kommer jag ihåg namnet. Ja det vet jag om. ja, men jag tror att de hänger med, vet du...

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista