Hyresgästföreningen kräver frysta hyror

Låga boräntor ger hyresgästföreningen ett guldläge inför förhandlingarna om nästa års hyror. På flera håll i landet har man redan kommit överens om frysta hyror och så kan det kanske bli även här i Västmanland.

På flera håll i landet har man nått nolluppgörelser dvs oförändrade hyror mellan allmännyttan och hyresgästföreningen.

Hos allmänyttan i Bollnäs, Jönköping, Kalmar och Östhammar, till exempel, slipper hyresgästerna höjda hyror nästa år. Och Hans Ohlsson, regionordförande för Hyresgästföreningen Aros-Gävle menar att det finns goda möjligheter att nå likadana uppgörelser även här i länet. Inte minst när det gäller det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås.

– Här i Västerås måste det absolut gå att få fram "nollhyror". Det tycker jag absolut, säger Hans Ohlsson till P4 Västmanland.

Allmännyttan i Hallstammar och Skinnskatteberg har meddelat att man vill höja hyrorna, men inte preciserat hur mycket.

I Fagersta har allmännyttan sagt sig vilja höja med 2,6 procent, och i Norberg ännu mer - 3,26 procent. Här ser Hans Ohlsson svårigheter med att nå nolluppgörelse.

– I norra länet krävs det också en hel del underhåll som har släpat efter så det väl även det då man siktar på förstås, sägar Hans Ohlsson.

Men i resten av länet ser hyresgästföreningen möjligheter till frysta hyror.

Det är ju inte bara ränteläget utan även lågkonjukturen som borde spela roll i förhandlingarna menar hyresgästföreningen och det gjorde den redan i förra omgången.

De många varsel som drabbade Surahammars kommun till exempel gjorde att vissa hyresgäster i Ramnäs och Virsbo slapp hyreshöjningar. Och läget har ju inte förbättrats, utan tvärtom, inför årets förhandlingsrunda, menar Hans Ohlsson:

– Det är fler som har blivit arbetslösa, fler som är varslade. Och jag tycker definitivt att det finns läge för att hålla igen hyrorna så mycket det går för att vi ska hjälpa till att föra Sverige framåt, säger Hans Ohlsson, regionordförande för Hyresgästföreningen Aros-Gävle, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista