Västerås

Kanske slut på avgiftsfri förskola

Nu ska alla börja betala för sin förskoleplats i Västerås Stad. I alla fall om majoritetens förslag går igenom på kommunfullmäktige idag.

I dag är förskolan avgiftsfri för hushåll där inkomsten ligger under 12 000 kronor. I en galleria på stan i Västerås strosar Sanna Axelsson och Lotta Karlsson omkring och de tycker inte om förslaget.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag. Det är en dålig inkomst som det är, säger Lotta Karlsson.

Förslaget om att hushåll som har en totalinkomst på under 12 000 kronor ska börja betala för sina förskoleplatser har väckt känslor. Men moderata kommunalrådet Mikael Damsgaard tar det i försvar.

– Det är rimligt att man betalar lite för en tjänst som man utnyttjar. Det är ju många saker som ingår som föräldrarna annars skulle ombesörja, säger han.

Förslaget är del av en större förändring i förskoletaxan som föreslås. Ett annat förslag är att den reduktion som idag ges på avgiften till alla föräldrar sänks med nästan 13 procent. Från 37,5 procent till 25 procent. Majoritetens beräkningar visar att man kommer få in nästan fyra och en halv miljon extra år 2010 om förändringen klubbas igenom.

– Det är klart att det finns en ekonomisk vinning i det hela. Men det är också viktigt att man kan styra verksamheten och ställa krav, säger han.

Men där får han mothugg. Både från socialdemokraterna och vänsterpartiet som tidigare har reserverat sig mot förslaget.

– Det rör sig om så lite pengar för kommunen. Men för en enskild är det stora pengar. Det är fullt rimligt att det finns ett tak så att förskolan blir avgiftsfri för vissa, säger Per Lithammer som är vänsterpartistiskt oppositionsråd.

Ett exempel från uträkningarna visar att ett hushåll med en inkomst på 10 000 och med tre barn i förskolan som är där mer än 15 timmar i veckan skulle få en avgift på 600 kronor enligt det nya förslaget.

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista