Fritidsledare nattetid på Hässlögymnasiet

För exakt ett år sen brännskadades en elev vid en explosion på Hässlögymnasiet i Västerås, olyckan inträffade i elevhemmet Signalistens kök då eleven försökte tillverka svartkrut. Efter händelsen kom krav på att bus och stökiga fester måste stävjas, och det är något vi är tvungna att ta tag i säger rektorn Berndt Kvist.

– Det finns ju både oroliga föräldrar och oroliga elever, säger Berndt Kvist till P4 Västmanland.

Vilken typ av stök har det varit?

– Man har velat slå sig fri och det har varit lite festande och lite prova på att smälla lite ballonger och sådant som tillhör ungdomen.

Vad har ni gjort för att få bukt med stöket?

– Vi har försökt se vad vi kan göra som ger mest effekt, och det som vi gjorde nu i höstas när vi startade var att vi anställde två fritidsledare som arbetar nätter och helger vilket har gett ett stöd till eleverna. Eleverna tyckte att det var jobbigt först men nu tror jag att de tycker att det är bra att det finns vuxna här också, säger Berndt Kvist.

– Vi har egentligen inget ansvar för boendet, de skriver ju på ett hyreskontrakt på vårt eget elevboende, och på Signalisten skriver de ett kontrakt med ägaren där. Och egentligen kan vi ju driva det hårt och säga att vi kan köra det enligt hyreskontraktet, och om de för oväsen så blir de avhysta. Men vi ser ju också att vi måste göra någonting mer för att fånga deras intresse så att sådant här inte uppträder så här våldsamt som det gör ibland, eäger Berndt Kvist till P4 Västmanland.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista