Länet

Socialstyrelsen: Ingen oro för ambulansdirigeringen nästa år

Det privata Företaget OpenCare i Gävle som ska ta hand om ambulansdirigeringen i Västmanland nästa år har ingen tidigare erfarenhet av liknande uppdrag. Per-Åke Nilsson utredare på Socialstyrelsen som har tillsynsansvar för ambulanssjukvården ser ingen anledning till oro.

– Landstingen har ju ställlt krav i den upphandlingen och det är ju här skall-krav som gällt alla dem som var med och bjöd på det här så att säga så de kraven ska ju uppfyllas, säger Per-Åke Nilsson från Socialstyrelsen.

Han säger också att det är landstingets ansvar att följa upp hur verksamheten fungerar. Socialstyrelsen å sin sida kan utöva tillsyn på sådan här verksamhet mot de föreskrifter som tagits fram inom det här området, berättarPer-Åke Nilsson.

Det har alltid varit statliga SOS Alarm som dirigerat ambulanser i Sverige. Men från första juli 2010 förlorar de alltså uppdraget i bland annat Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista