Fler får skyddad identitet

I dag har 446 västmanlänningar skyddade personuppgifter. Det är mer än en fördubbling på tio år.

Under hösten bereds en rad lagförslag som syftar till att underlätta för människor med skyddade personuppgifter.  

– Många som har skyddad identitet mår psykiskt dåligt. Dels på grund av orsaken till att de har skyddad identitet, dels på grund de problem som uppstår i vardagen. Man är rädd att uppgifterna ska läcka ut, säger Linn Engblom, som jobbar på Tjejjouren Ronja i Västerås, och ofta kommer i kontakt med människor som har skyddade personuppgifter.

Hon välkomnar de nya lagförslagen som ursprungligen presenterades i den så kallade stalkningsutredningen. Ett förlag är att införa brottet olaga förföljelse i brottsbalken, ett annat är att besöksförbud ska kunna förenas med elektronisk övervakning. 

Utredarna och många remissinstanser har också uppmärksammat att kunskapen om skyddade personuppgifter brister hos många offentliga aktörer, skolan nämns särskilt. Därför föreslås att kommunerna bör ha specialutbildade skyddshandläggare som ska fungera som en länk mellan brottsoffer, myndigheter och ideella organisationer.

Ragnhild Källberg (FP), ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås, tycker att det är ett bra förslag.

– Många med skyddad identitet är beroende av att de myndigheter de kommer i kontakt med har god kunskap om skyddad identitet. Då är bra om det finns en kommunal skyddshandläggare som kan hjälpa till, säger hon.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista