Vaccinationsplanen får göras om

Landstinget får nu göra om vaccinationsplanen, efter dagens besked från Läkemedelsverket och Socialstyrelsen om att det räcker med en dos vaccin mot svininfluensan.

Med anledning av dagens besked höll landstinget en presskonferens på eftermiddagen. Läs och hör mer här om vad smittskyddsläkare Jan Smedjegård sa på dagens presskonferens:

Uppdaterad 16:19

Alla som är friska och äldre än 13 år behöver bara en dos. För riskgrupper äldre än 13 gäller två doser, om de har nedsatt immunförsvar. De i riskgrupperna som har gott immunförsvar klarar sig med en dos.

– Alla barn under 13 år ska ha två doser. Men däremot kommer man inte att vaccinera friska barn med andra dosen förrän alla barn har fått sin första dos.

Från nästa vecka kommer landstinget att börja med allmän vaccinering. Kanske i slutet av vecka 46 eller början av vecka 47. Då börjar det med barnavårdscentraler, och det är barn som kommer först. När det gäller pensionärer så börjar det 48, och en hyfsat frisk person i arbetande ålder kan börja vaccinera sig vecka 50.

- Vi kommer att ta kontakt med barnavårdscentralerna direkt efter helgen för att ta reda på om de med kort varsel kan börja vaccinera barn. Det fordrar att vi når ut med information till föräldrarna, så det är viktigt att kolla informationen på landstingets hemsida när det kan dra igång.

– När det gäller personer som är i riskgrupperna, och som till exempel är sjuka, kommer vi fortfarande att stå kvar vid att ge två doser, säger Jan Smedjegård.

- Vi har aldrig varit med om att planera för en sån här aktion med så lite information, eller så osäker information, säger Jan Smedjegård.

Bland annat har landstinget gått ut med annonser där det står att man ska få två vaccindoser. Annonserna kommer att publiceras i morgon lördag. Men den information som står där visar sej alltså vara felaktig nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista