Länet

Pengar avgjorde ambulansupphandling

Det var framför allt pengar som gjorde att SOS Alarm förlorade upphandlingen om ambulansdirigeringen mot det privata bolaget Open Care, menar Ola Dahlberg som är enhetschef för ambulanssjukvården i Västmanland. Men trots att SOS Alarm förlorade upphandlingen så vill inte Ola Dahlberg kritisera kontoret i Västerås.

– Lokalt har det fungerat väl, operatörerna har gjort ett bra jobb under de förutsättningar som de har haft. Men SOS Alarm är en stor koncern som har haft hand om ambulansdirigeringen i hela landet och det har ställt till med problem när vi har behövt hitta lokala lösningar, säger Ola Dahlberg.

Det var alltså förmågan att hitta lokala lösningar som funkar i respektive län och pengar som avgjorde upphandlingen. Den första juli nästa år tar Open Care över ambulansdirigeringen.

Då kommer alla larmsamtal, både till ambulans, brandkår och polis, kopplas till SOS Alarm. De kopplar sedan vidare alla ambulanslarm till Open Cares sjuksköterskor som kommer att ha ett kontor i Västerås.

I och med att det bara är sjuksköterskor som svarar kan de snabbt avgöra om det är ett prio 1 eller prio 2 larm. Open Cares sjuksköterskor ska bara ta hand om larm, inga andra uppdrag.

Ny och säker teknik är också ett krav från landstinget och enligt Ola Dahlberg kan Open Care erbjuda det.

Landstinget samarbetar med landstingen i Uppland, Gävleborg och Dalarna i den så kallade fyrklövern och Open Care har vunnit upphandlingen i samtliga landsting.

Landstinget Västmanland ville egentligen ta över ambulandsdirigeringen själva, men det föll på att man inte kom överens inom fyrklövern. Men Ola Dahlberg välkomnar konkurrensen.

– Det är bra med konkurrens, det har gjort att vi i landstinget gjort en bra upphandling, säger han.

Maria Edlund
nyheterna@vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista